AZ TEHLİKELİ SINIFTA YER ALAN İŞ YERLERİ HAKKINDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU UYARINCA 2016 YILINA AİT GELİŞMELER

Kategori: Genel
Zülal Erbil

Zülal Erbil

Stajyer Avukat

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 1 Temmuz 2016 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Kanun’un 38. maddesinin 1. fıkrasının a bendi uyarınca 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri 01.07.2016 tarihinden itibaren iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurmak zorundadır.

  • İş Güvenliği Uzmanı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinde görevlendirilmek üzere belgelendirilen mühendis, mimar ve teknik elemanlar “İş Güvenliği Uzmanı” sıfatını kazanmaktadır. İş güvenliği uzmanlarının A, B veya C sınıfı belgelere sahip olması gerekmektedir. Bu belgeler, işin tehlikesine göre sınıflandırılır. Buna göre; C sınıfı belgeye sahip olanlar az tehlikeli sınıflarda, B sınıfı belgeye sahip olanlar az tehlikeli ve tehlikeli sınıflarda, A sınıfı belgeye sahip olanlar ise bütün tehlike sınıflarında yer alan işyerlerinde çalışabilirler. İş güvenliği uzmanları, görevlerini yerine getirmek için az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde çalışan başına ayda en az 10 (on) dakika görev yapmak zorundadır.

  • İş Yeri Hekimi

İşverence işyeri hekimi olarak görevlendirilecek doktorlar işyeri hekimliği belgesine sahip olmak zorundadır. İşyeri hekimleri, görevlerini yerine getirmek için az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde çalışan başına ayda en az 5 dakika görev yapmak zorundadır.

  • Destek Elemanı

İş sağlığı ve güvenliği uygulamalarında işverenlere getirilen yükümlülüklerden bir tanesi de destek elemanlarının atanması ve eğitimlerinin sağlanmasıdır. Destek elemanı, asli görevinin yanında iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili önleme, koruma, tahliye, yangınla mücadele, ilk yardım ve benzeri konularda özel olarak görevlendirilmiş uygun donanım ve yeterli eğitime sahip kişi olarak tanımlanmaktadır.

İşveren, az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde 50 çalışana kadar; arama, kurtarma ve tahliye, yangınla mücadele konularının her biri için uygun donanıma sahip ve özel eğitimli en az birer çalışanı destek elemanı olarak görevlendirmelidir. Çalışan sayısına bağlı olarak destek elemanı sayısı da artacaktır.

Bu doğrultuda, Kanun’daki yeni düzenlemeler uyarınca az tehlikeli iş yerlerinde işverenler bir iş güvenliği uzmanı, bir iş yeri hekimi ve çalışan sayısına bağlı olarak en az bir de destek elemanı bulundurmak zorundadır. Destek elemanları işverenler tarafından özel eğitimlerin ilgili şahsa sağlanması koşuluyla iş yerine bağlı çalışanlar arasından atanabilecektir.